Història
L’escola es funda el 14 d’octubre de 1884 a Vilanova i la Geltrú. Aquest fet provoca que l’ensenyament religiós femení quedi totalment atès a la ciutat. La nostra va ser la tercera escola de nenes instaurada a la vila al llarg del s. XIX.
En un primer moment l’escola s’instal·la a l’antic jutjat de l’actual plaça de la Vila. En pocs anys, l’edifici queda petit com a conseqüència de la gran demanda de places escolars en el nostre centre. És per aquest motiu que l’any 1892, el centre educatiu es trasllada a la Rambla Principal.
Durant la postguerra es converteix en una de les escoles patronals en propietat de les Fàbriques Marquès, continuant en tot moment sent dirigida per les religioses de la Companyia de Santa Teresa de Jesús. Cal no oblidar que l’edifici queda molt danyat a causa de la guerra. Durant la seva reconstrucció l’escola s’ubica a l’edifici de cal Colomar, al carrer Comerç.
En aquella època, el col·legi ofereix pel matí, els nivells de parvulari, primària i un segon nivell de càlcul mercantil, taquigrafia, tenidoria de llibres i mecanografia. A les tardes, la mare Ramona es dedica a fer una classe general per a tots els cursos, mentre la mare Nieves cuida de les més petites. L’escola proclama les tardes del dijous com a festa setmanal. Tothom encara avui recorda les classes dels dissabtes, dedicades a les labors. Aquesta és una mena d’assignatura més durant molts anys a l’escola, a l’igual que a la resta, ja que l’esperit nacional deia que era una tasca pròpia de les noies.
Des dels inicis de l’escola a la Rambla Principal, l’edifici compta amb una capella, on totes les alumnes celebren la primera comunió. Aquesta està situada a l’esquerra de l’entrada principal i s’hi poden veure les imatges de Sant Josep i de Santa Teresa.
L’uniforme del col·legi consisteix en un vestit, una capa i una boina marrons i uns guants blancs. Les normes de l’època manen que en el moment d’entrar a l’escola cal posar-se una bata blanca. La mare superiora presideix els diversos actes protagonitzats pels alumnes, consistents en fer representacions teatrals, cantar amb l’acompanyament del piano, etc. A meitat del segle XX, en mossèn Llorenç Garriga va a fer prèdiques a la capella quan hi ha exercicis espirituals.
És a la dècada del seixanta quan podem observar com el centre es va adaptant a les noves reformes educatives, i mica en mica es va ampliant, construint nous edificis adjunts als existents i adequant l’ensenyament als temps presents. Es comencen a fer classes de parvulari als 4 anys, d’EGB als 6 anys i de formació professional als 14 anys.
Tot i que amb anterioritat es va iniciar l’escolarització mixta a l’etapa de parvulari, no és fins a l’inici dels anys vuitanta quan el centre comença a matricular nens i nenes en totes les etapes. Amb l’arribada de la LOGSE, a finals del segle XX s’adapta de nou el centre, substituint els jardins de l’entrada principal per un nou edifici on s’ubica des de llavors la formació professional. És en aquest moment que també s’aprofita per desdoblar l’etapa de secundària obligatòria en dues línies.
Al curs 2019-2020 l’escola aposta per créixer en les etapes més primerenques, i com a conseqüència es rehabiliten diversos espais. Es fan tot un seguit d’obres que amplien considerablement les estances educatives del centre, en zones que fins el moment pertanyien a la comunitat de les germanes. Gràcies a aquestes ampliacions i rehabilitacions es dona l’oportunitat d’ampliar la nostra oferta educativa i donem cabuda a l’absorció de la matrícula de l’antiga Escola La Pau.
Actualment el centre es continua posant al dia adaptant-se a les noves tecnologies i treballa constantment per a la innovació educativa.